Vasvarjú
Természetvédelmi Alapítvány

Újrahasznosítás házilag


Sok mindent megtehetünk azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen a környezetünkben. Ennek egyik kiváló módja, ha Te magad vagy az újrahasznosító.

Mint azt az előző írásunkban bemutattuk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a környezetvédelem a nagy cégvezetők a politikusok felelőssége. Pedig önámítás elhárítani az egyéni felelősségünket, miközben rohamos sebességgel növekszik a szeméttermelés.


Miként hasznosítsunk újra minél több mindent a keletkező háztartási hulladékból? A szelektív hulladékgyűjtés szép szemlélet, de nem oldja meg a valódi problémát. Hiszen olyan mennyiségű szemét keletkezik a háztartásokban, amit szinte lehetetlen újrahasznosítani, arról nem is beszélve, hogy maga a gyártás és az újrahasznosítás mind-mind energiát igényel, ezt sokan elfelejtik. Továbbá ott vannak még a szállítási költségek, és az ehhez használt üzemanyag, mire az újrahasznosítandó anyagok a hasznosítás helyére kerülnek.

A legjobb, ha az ipari újrahasznosítás helyett mi magunk használjuk fel a keletkező csomagolóanyagokat a háztartásban. Íme néhány tipp, hogy mit mire használhatunk ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk:

  • A joghurtos poharakba palántázhatunk, használhatják a gyerekek vízfesték bekeveréséhez és ecsetmosáshoz, vagy mi magunk készíthetünk nekik belőle egymásba építhető óriástornyot.
  • A tejeszacskókat és dobozokat már a nagyszüleink is használták, tanuljunk tőlük! Mélyhűtéshez például mindegyik kiváló. A tejeszacskót kimoshatjuk, a neilonzacskónál jóval erősebbek. A tejesdobozok segítségével pedig ügyesen logisztikázhatjuk a mélyhűtőnk tartalmát: ha ebbe tesszük a fagyasztott zöldségeket, akkor rendszerezettebben férnek el.
  • A pékségekben kapható papírzacskókat használhatjuk papírtörlő helyett, ha olajban sült ételt készítünk, és a lecsöpögő zsíradékot szeretnénk felitatni az edényben, vagy a tányéron.
  • Ha van rá lehetőségünk, válasszuk inkább az üveges termékeket a műanyag, vagy konzervdoboz helyett! Az üveget könnyebb újrahasznosítani, például kidíszítve ceruza-, vagy mécsestartóként. De természetesen befőzéshez is, hiszen sokan még mindig a boltban vesznek ehhez üres üvegeket. Inkább lehetőség szerint gyűjtsük össze, és hirdessük meg, cseréljük el, így valaki olyanhoz kerülhet, aki továbbhasznosítja őket.

Bizonyára még sok más ötlet a rendelkezésre áll, mindenkinek csak a fantáziája szabhat határt, hogy okosan hasznosítsa a keletkező hulladékot. 


Az eredeti cikk a www.hajraegeszseg.hu oldalon jelent meg. 

Rajtad múlik! Használj kevesebb csomagolóanyagot


Sok mindent megtehetünk azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen a környezetünkben. Kis odafigyeléssel sokkal kevesebb csomagolóanyagot kell felhasználnunk.    

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a környezetvédelem a nagy cégvezetők, valamint a politikusok felelőssége. Bár rajtuk valóban sok múlik, önámítás elhárítani az egyéni felelősségünket a kérdésben. Minden egyes emberen egyenként is áll, hogy mennyi hulladékot termelünk.

Sajnos a modern fogyasztói társadalomban a szeméttermelés csak növekszik, és észre sem vesszük a szomorú tendenciát. A jelenleg üzemelő szeméttelepek használhatósági időtartama körülbelül az egyharmada annak, amit a megépülésükkor terveztek: ennyivel több a keletkező hulladék mennyisége a korábban vártnál.


Valamicske fény már pislákol az alagút végén: hazánkban is megnyílt az első csomagolásmentes bolt, ahová kis edénykékkel érkezhetnek a vásárlók, és a bevásárlással ily módon nem keletkezik egyúttal hulladék. Ha viszont nem Budaörs közelében lakunk, ahol ez a kiváló kezdeményezésű, nyugati mintán alapuló bolt üzemel, akkor próbáljuk megtenni saját magunktól, amit lehet. 


Első körben a bevásárlás témakörében nézhetünk körül, ugyanis gyakori, hogy az otthonunkban halmozzuk a zacskókat, bevásárlótáskákat, s noha már férni sem lehet tőlük, mindig újabbakat használunk minden egyes vásárlásnál. A tudatosságra törekvők is sok esetben odáig jutnak, hogy környezetbarátnak hívott táskákat választanak inkább a pénztárnál.

A rossz hír az, hogy a környezetbarát-lebomló szatyornak hívott termék valójában kisebbfajta ámítás, ezt tudják azok, akik már megfigyelték ezen termékek lebomlását: nem eltűnik, hanem apróbb darabokra foszlik az anyag, ráadásul annak a legyártása is energiába került, így ebből mindig újabbat vásárolni nem jelent valódi környezetvédelmet.


Nos, akkor mit tehetünk? Minden bevásárlásnál vigyünk magunkkal kosarat, vagy vászonszatyrot. Így nem kell a pénztárnál vásárolni újabbakat venni (ez ráadásul pénzkidobás is). A zacskókat pedig minden esetben hasznosítsuk újra! Ha kell, rázzuk, vagy mossuk ki őket egyébként - nagyanyáink is így csinálták. Különösen ügyeljünk arra, hogy zöldség- és gyümölcsvásárláskor, vagy péksütemény megvételekor legyen nálunk sok zacskó. Az interneten található kiváló ötlet szerint régi pólókból néhány mozdulatsorral varrhatunk zöldségvásárláshoz használható, mosható kis táskákat.


Mivel ez a szemlélet még (sajnálatos módon) hazánkban nem elterjedt, ne lepődjünk meg, ha először furcsán néznek ránk. Az eladók egyáltalán nincsenek hozzászokva a környezettudatos vásárlókhoz, ez azonban ne tántorítson el minket. Reméljük, hogy idővel a környezetbarát vásárlás nem számít kuriózumnak.

(Az eredeti cikk a www.hajraegeszseg.hu oldalon jelent meg.)


Mulcs, a termőföld takarója


​A nyírt fűnek semmi keresnivalója nincs szemetes zsákokban, s a faágakat sem kell ősszel 

elégetnünk. A mulcsozás hagyományosan egyszerű talajtakarást jelent, melynek számtalan előnye 

régóta ismert. A nyírt fűből, faaprítékból készült mulccsal fedett talaj jobban megőrzi 

nedvességtartalmát, a talajlakók könnyebben át tudják járni, így a talaj szerkezete lazább lesz, 

átszellőzése hatékonyabb; a benne zajló lebontó folyamatokhoz is töb boxigén áll rendelkezésre. A 

lustábbaknak is jó szívvel a téglázott/betonozott részeire. Olyan helyeken, ahol nem férünk el a 

kaszával, fűnyíróval, mulcsozás után már nem is kell füvet vágnunk. Ha konyhakert művelésére 

szánjuk el magunkat, ennek előkészítéséhez is hasznos a mulcs terítése.

Kattints id a szöveg módosításához.