Vasvarjú
Természetvédelmi Alapítvány

 A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány küldetése a lakosság környezeti nevelése, a környezeti problémák tudatosítása, együttműködések szervezése.
Eredetileg Kiskunhalas, Felsőszállás körzetében működött. Az elmúlt években különböző programokba bekapcsolódva pártolóin, aktivistáin keresztül kiterjed tevékenysége a Szeged környéki területekre is.
Önkénteseink természetvédelmi és környezetvédelmi szakemberek, érdeklődők, a pályázati program előkészítésekor bekapcsolódó szegedi családok, összességében 30 fő. Tagjaink, önkénteseink között van kertészmérnök; biológia, környezetvédelem és környezettan szakos tanár; szociológus; óvónő; közgazdász; könyvelő; gombaszakértő; állattenyésztő, gazdálkodó és jogász is.
Szakmai partnere jelen projektben a Csermely Környezetvédelmi Egyesület; a szegedi tevékenységek szervezője, szakértőként a projekt szakmai felelőse Ábrahám Krisztián pedagógus, környezeti nevelő. A Falu a városban projekt kapcsán tagságunk tovább bővült. Pályázatunk tavalyi változatának értékelésekor a személyes találkozó végül nem jöhetett létre, mert a projekt felelőse épp nem volt Szegeden. Az elbírálók a projekt újbóli beadására biztattak.  Javaslataik, észrevételeik alapján korrigáltuk,kiegészítettük a hiányos részeket, s dolgoztunk a projekt előkészítésén.
Közösségépítő tevékenységünket folyamatosan bővítjük, mind Kiskunhalason, mind Szegeden. Programjaink a pályázati referenciák között nincsenek feltüntetve, mert saját forrásból valósítjuk meg őket:
Iskolás csoportok és a felnőtt közösség részére szervezünk természetismereti túrákat, gyógynövényismereti és gombász-programokat. Összejöveteleinken sor kerül szappanfőzésre, gyümölcsök házi tartósítására, hagyományos ételek készítésére, házi tartósítási módszerek bemutatására. Előadásokat is szervezünk. Közösségi találkozóinkat (Szívesség nap) hagyománnyá szeretnénk tenni.
Programszervezésben, közösségépítésben, környezetvédelmi szakmai munkában az egyesület tagjai gazdag tapasztalattal bírnak, de ilyen irányú munkáink, pályázati eredményeink eddig nem a Vasvarjú színeiben születtek, így ezeket a 13.5 pontban nem tartjuk helyén valónak feltüntetni.
A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány felelős vezetője Fehér Péter, a kuratórium elnöke.