Vasvarjú
Természetvédelmi Alapítvány

A halasi hódok nyomában

Kiskunhalas térségében hódok tevékenységének nyomait fedték fel a tanyasi emberek.

Elsősorban az csatornában épített kettő gát volt a feltűnő, illetve annak térségében a jellegzetes fadöntésekre lettek figyelmesek.

Fehér Péter a helyszínen járt utána a hírnek, és megállapította, hogy már második éve élhetnek a térségben ezek a ritka, védett állatok.

Élőhelyük a fás vízpart, ahol kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, elsősorban fák kérgét, valamint lágyszárú növényeket és leveleket. 

Fehér Péter felhívta a figyelmet, hogy a hód Magyarországon 1988. óta védett, az állat vagy élőhelyének elpusztítása jogszabályba ütközik és törvény büntetni rendeli. A spontán vándorlásnak és a kedvező életkörülményeknek köszönhető, hogy térségünkben megtelepedtek az állatok, ugyanis telepítésük első sorban az ország nyugati és északi térségében történt a Duna és Tisza mentén.

Ahhoz, hogy az állatok továbbra is Halas környékén maradjanak, élethelyüket óvni kell, életkörülményeiket zavartalanul kell hagyni, nem lehetnek turista látványosságok.


Kiskunhalas, 2019. december 04.

Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány


Mennek a bivalyok a nyári helyükre

A halasi vízibivalyok nyári helyének ellenőrzését, technikai megfigyelését a Halas-Pajzs Vagyonvédelmi Kft. lehetővé tette, így az állatok újra mehetnek a Csetényi Parkba. 

A téli szállást 2019. május 14-én, délután három órakor hagyják el a tervek szerint az állatok, és kísérettel vonulnak a szokásos útvonalon (Felsőszállás, sóstói vasúti átjáró, Zöldhalom utca, Vadkerti út, Kazinczy utca és a MEDOSZ pálya mellett a park) a halasi záporvíztározóhoz. Ott újra elfoglalják a nyári szállásukat, friss zöldhöz jutnak, illetve takarítják a vizes területet.

A bivalyok hajtását a Rendőrség és Mezőőrség biztosítja, segíti, de ettől függetlenül kérjük az érdeklődők és a hajtás útvonalán közlekedők fokozott figyelmét a balesetek elkerülése érdekében. 

Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány


Kiegészítés (2019. május 10.): a bivalyok tartózkodási helyének ellenőrzését, technikai úton történő ellenőrzését a Kiskunhalas Város Önkormányzata rendelte meg, ennek anyagi hátterét a város biztosítja. A Halas-Pajzs Vagyonvédelmi Kft., mint kivitelező működik közre a munka elvégézésben. Köszönet mindkét félnek, hogy a bivalyok elhelyezése biztosított lesz a jövőben.

Fehér Péter

Éjszakai túra

A terveknek megfelelően április 13-án megtettük azt a 8,6 km-t, ami a Pirtói Szőlők vasúti megállóhely és táborunk között van.

Útközben megtekintettük a tájat a "Piritói Hegyről", mely ugye igazából nem is hegy, csak a környék legmagasabb pontja. 

Sötétben érkeztünk az alapítvány táborhelyére, ahol már Gábor és Zsuzsa jóvoltából finom vacsora várt minket, amit a tábortűz fénye mellett fogyasztottunk el.

A naplemente megtekintése elmaradt, mivel végig borult volt az égbolt, de szerencsénk volt, az eső csak a túra befejezését követően eredt el. 

 

Képek az eseményről:

Újra a téli szállásukon a bivalyok

Nem egészen egy hétig élvezhették a vízi bivalyok a fürdőzést a Csetényi Parkban. Az állatok kibővített életterét, ahol friss fűre és vízre lelhettek villanypásztorral biztosítottuk, de a mozgásgátló technikai berendezést többszőr ismeretlen személyek megrongálták, így adva a bivalyoknak szabad utat a város felé. Volt mikor a mezőőröknek a kórháztól kellett visszahajtani a csordát. 

Mivel az villanypásztort többször megrongálták, működésképtelenné tették, és az állatok nincsenek folyamatos felügyelet alatt, a Csetényi Parkban történő tartásuk a továbbiakban nem biztonságos. 

2019. április 15-én, délután a városban népszerűséggel bíró állatokat visszahajtottuk a téli szállásukra, hogy ne jelentsenek veszélyt, ne okozzanak balesetet. 

Alapítványunk tárgyal a város önkormányzatával, hogy lehet biztosítani a bivalyok biztonságos elhelyezését a Csetényi Parkban. Ennek feltétele a működő villanyapásztor, illetve a rongálás megakadályozása érdekében kamerák felhelyezése, melyeket valamelyik 24 órában ügyeletet működtető rendészeti feladatokat ellátó szervezethez kellene bekötni. Megoldás lenne még a mozgásgátló technikai berendezés működését/működésképtelenségét monitorozó berendezés telepítése.

Sajnos a problémák elhárításáig a bivalyok nem látogathatók.

 

A hajtásról néhány képkocka:

Elmarad a Szent György napi bivalyhajtás

Az április 24-re tervezett hagyományos bivalyhajtás elmarad, mivel az állatok a korábban egyeztetett időpontot "nem fogadták el". 

A vízibivalyok 2019. április 09-én a reggeli órákban önállóan elhagyták téli szálláshelyüket, friss füvet, fürdőzési lehetőséget keresve. Az alapítvány munkatársai a mezőörökkel és rendőrjárőrökkel közösen, a korábbi tervektől eltérően a Csetényi Parkba hajtották az állatokat.

Köszönet a Mezőőrségnek és a Rendőrségnek a gyors és rugalmas segítségnyújtásért, mellyel biztosították, hogy az állatok esemény nélkül elérjék nyári szállásukat. 

Kedd délután már látogatóik is voltak a csordának, családok, gyerekek nézték meg, hogy élvezik az állatok a fürdőzést és a friss füvet. 

Aki szerette volna megnézni a bivalyhajtás, ebben az évben meg kell elégednie a Halasmédia anyagával.

Az állatok továbbra is látogathatók, de a karámon benyúlni, azon belül tartózkodni balesetvédelmi okokból TILOS!

Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány

 

Az alábbi fotók 2019. április 09-én, késő délután készültek:

Bivalykihajtás Szent György napján

A hagyományoknak megfelelően 2019. április 24-én vonulnak a halasi vízibivalyok téli szállásukról a Csetényi Park záportározójába.

Az előző évektől eltérően 15:00 órakor lesz indulás Felsőszállásról, majd a sóstói vasúti átjáró, Zöldhalom utca, Vadkerti út, Kazinczy utca menetvonalon érik el a nyári szállásukat az állatok. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, de az állatok balesetvédelmi okok miatt nem közelíthetők meg, nem simogathatók.

A kísérők utasításait kérjük betartani!


Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány

Éjszakai fülemüle túra

Túrázni, kirándulni vágyók!

2019. április 13-án szervezzük hagyományos éjszakai túránkat.

Indulás a Kiskunhalasi Vasútállomásról a 17:25 órakor a Budapest felé induló vonattal, melyről a Pirtói Szőlők megállóhelyen leszállva kezdődik a túra.

A pirtói "hegyet" érintve az egyesületi táborhelyig megyünk, ahol a szokásos tábortűzzel zárjuk a tavaszi, éjszakai fülemüle túránkat.

Útközben a természet szépségét, a táj hagyományos növény- és állatvilágát figyeljük meg. 

Lehetőség lesz az alföldi naplemente színvilágának megcsodálására, megörökítésére is. 

Évzáró karácsonyi túra

Kedves Természetjárók!

A 2018-as esztendő záró túrájára szeretnénk meghívni Titeket, melyet december 26-ára szervezünk!

Indulás reggel fél 8-kor a Református Templom melletti parkolóból autókkal Kéleshalomra. Kéleshalomról gyalogosan kezdjük kb. 20 km-es túránkat a Vasvarjú Természetvédelmi Egyesület táborhelyére (Kiskunhalas-Pirtó határa).

A részvételhez regisztráció szükséges a táborhelyen biztosított étkezés miatt!

Csatlakozz, ne maradj le erről a kitűnő téli kiruccanásról!

Korábbi túránkról pár kép: 

 A regisztrációhoz hivja a +3630/405-4667 telefonszámot, és adja meg nevét, valamint, hogy hány főt hoz magával. 

Hagyományos bivalykihajtás

2018. április 24-én hagyják el téli szállásukat a halasi házibivalyok.

Indulás Felsőszállásról 14.00 órakor, érkezés Csetényi parkba kb. 15.30 órakor.

Menetvonal: Felsőszállás 768/8; Sóstói vasút átjáró; Sóstó utca; régi Vadkerti út;

Csokonai utca; Csetényi park.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, de az állatok balesetvédelmi okok miatt nem közelíthetők meg, nem simogathatók. A kísérők utasításait kérjük betartani.

Vasvarjú

Természetvédelmi Alapítvány